Domů » Zdraví » Dvakrát NEJ pro vaše zuby – 2. část

Dvakrát NEJ pro vaše zuby – 2. část

Minule jsme se podívali na citrusy, různé druhy bonbonů a z těch lepší na jahody a listovou zeleninu. Nyní pokračujeme dalšími potravinami, které mohou s našimi zuby pěkně zatočit nebo jim naopak pomoci. Vyzbrojte se zubním kartáčkem a můžete začít číst.

Energetické nápoje

Máte-li chuť na něco sladkého a šumivého, mohou se takzvané energeťáky zdát jako dobrá volba. Bohužel jsou tyto nápoje nejen sladké, ale i kyselé, což je pro zuby nepříjemná zkušenost. Při sportu je samozřejmě potřeba doplnit energii, ale jinak byste se častému pití příliš sladkých nápojů měli spíše vyhýbat.

Limonáda

Není žádné tajemství, že pití příliš velkého množství sladkých limonád může způsobit zubní kaz. Co je již méně známá skutečnost, je že kyseliny vyskytující se v sycených nealkoholických nápojích pravděpodobně poškozují zuby ještě více než cukr. Výsledkem je, že i když budete tak ohleduplní a koupíte si limonádu bez cukru, tak se nebezpečí z poškozené skloviny nevyhnete. To samozřejmě platí při pití těchto nápojů v nadměrném množství. Neutralizovat některé kyseliny pomáhá jídlo. Ideální je tedy pít tyto nápoje během jídla.

Nakládaná zelenina

U nakládané zeleniny je základem ocet. Ten nejenom, že je nutný v procesu nakládání, ale také dává našim oblíbeným okurkám typickou kyselou chuť. A ano, je to také to, co potencionálně může škodit zubům. Většina z nás ovšem nejí nakládané okurky tak často, aby mohly způsobit výrazné škody.

Víno

Červené víno je pro zuby opravdový bič. Viditelně obarvuje zuby a to díky látkám, které jsou v červeném vínu obsažené. I bílé víno dopomáhá ke vzniku skvrn. Oba druhy totiž obsahují kyselinu, která způsobuje jakoby erozi zubu a poté mohou do zubů proniknout hlouběji i jiné nápoje nebo potraviny.

Voda

Stejně jako sliny pomáhá smývat cukry a kyseliny ze zubů. Vody obsahují také různé minerály, které pomáhají chránit zub proti erozi. Ideální je fluorid, který obsahují v některé pasty na zuby a ústní vody.

Mléčné výrobky

Mléko a mléčné výrobky jsou hlavním potravinovým zdrojem vápníku, který je nezbytný pro zdravé zuby. Vápník je klíčovou složkou, která posiluje zubní sklovinu a kosti. Mléčné výrobky jako sýr obsahují také kasein, který hraje důležitou roli při stabilizaci a opravě zubní skloviny.

Minule jsme se podívali na citrusy, různé druhy bonbonů a z těch lepší na jahody a listovou zeleninu. Nyní pokračujeme dalšími potravinami, které mohou s našimi zuby pěkně zatočit nebo jim naopak pomoci.

Energetické nápoje

Máte-li chuť na něco sladkého a šumivého, mohou se takzvané energeťáky zdát jako dobrá volba. Bohužel jsou tyto nápoje nejen sladké, ale i kyselé, což je pro zuby nepříjemná zkušenost. Při sportu je samozřejmě potřeba doplnit energii, ale jinak byste se častému pití příliš sladkých nápojů měli spíše vyhýbat.

Limonáda

Není žádné tajemství, že pití příliš velkého množství sladkých limonád může způsobit zubní kaz. Co je již méně známá skutečnost, je že kyseliny vyskytující se v sycených nealkoholických nápojích pravděpodobně poškozují zuby ještě více než cukr. Výsledkem je, že i když budete tak ohleduplní a koupíte si limonádu bez cukru, tak se nebezpečí z poškozené skloviny nevyhnete. To samozřejmě platí při pití těchto nápojů v nadměrném množství. Neutralizovat některé kyseliny pomáhá jídlo. Ideální je tedy pít tyto nápoje během jídla.

Nakládaná zelenina

U nakládané zeleniny je základem ocet. Ten nejenom, že je nutný v procesu nakládání, ale také dává našim oblíbeným okurkám typickou kyselou chuť. A ano, je to také to, co potencionálně může škodit zubům. Většina z nás ovšem nejí nakládané okurky tak často, aby mohly způsobit výrazné škody.

Víno

Červené víno je pro zuby opravdový bič. Viditelně obarvuje zuby a to díky látkám, které jsou v červeném vínu obsažené. I bílé víno dopomáhá ke vzniku skvrn. Oba druhy totiž obsahují kyselinu, která způsobuje jakoby erozi zubu a poté mohou do zubů proniknout hlouběji i jiné nápoje nebo potraviny.

Voda

Stejně jako sliny pomáhá smývat cukry a kyseliny ze zubů. Vody obsahují také různé minerály, které pomáhají chránit zub proti erozi. Ideální je fluorid, který obsahují v některé pasty na zuby a ústní vody.

Mléčné výrobky

Mléko a mléčné výrobky jsou hlavním potravinovým zdrojem vápníku, který je nezbytný pro zdravé zuby. Vápník je klíčovou složkou, která posiluje zubní sklovinu a kosti. Mléčné výrobky jako sýr obsahují také kasein, který hraje důležitou roli při stabilizaci a opravě zubní skloviny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *