Domů » Zdraví » Dvakrát NEJ pro vaše zuby – 1. část

Dvakrát NEJ pro vaše zuby – 1. část

Podívejte se s námi na nejlepší a nejhorší věci, které vašim zubům dělají doslova dobře, a od kterých byste se měli držet dál. Různé jídlo může být zkrátka největším nepřítelem vašich zubů, ale i jejich i největším přítelem. Podívejte se, co svědčí a co nesvědčí vašemu krásnému úsměvu.

Ústní prohlídkaPro zdravý úsměv jezte zdravě

Prevence je nejlepší lék pro váš úsměv. Zachraňují to sice výplně, korunky a profesionální bělení zubů, ale bílé a zdravé zuby bez těchto zásahů jsou přeci mnohem lepší. Častým trápením jsou skvrny na zubech. Ty vyčistí pravidelné čištění zubů, používání dentální nitě a v neposlední řadě i správná strava.

Pamatujte, že největší škody vznikají, pokud danou potravinu konzumujete pravidelně. Občasné zobnutí cukroví vám neuškodí, pokud dodržujete správnou ústní hygienu, která se skládá z čištění pomocí zubního kartáčku a mezizubního kartáčku popřípadě dentální nitě a kvalitní ústní vody. Zanedbaná ústní hygiena může způsobit i závažný zánět dásní.

Citrusové plody

Citrusové plody a džusy jsou bohatým zdrojem vitamínu C a dalších živin. Pro člověka jsou dobré v mnoha ohledech, to ovšem neplatí pro vaše zuby. Grapefruit a citronová šťáva, zejména ty velmi kyselé, mohou v průběhu času narušit zubní sklovinu. Nejlépe z citrusů vychází pomeranč či pomerančový džus. Pomerančový džus je méně kyselý a mnoho z nich obsahuje i vitamín D, který je zubům prospěšný. Citrusy a džusy určitě pít nepřestávejte, ale zubní kartáček a niť mějte vždy po ruce.

Žvýkací bonbony

Čím lepkavější cukroví, tím horší pro zuby. Extrémně žvýkací bonbony jako karamelky mají tendenci zůstávat v mezizubních prostorech dlouhou dobu. Pro bakterie je to přímo hostina. Takové bonbony jsou navíc často extrémně sladké nebo kyselé, což jsou další negativa. Takovým sladkostem byste se měli ve větší míře vyvarovat.

Tvrdé bonbony

Jsou o něco lepší než žvýkací bonbony, ale mají své vlastní nevýhody. Na rozdíl od sladkostí jako je čokoláda apod., která se poměrně rychle rozpustí a ze zubů smyje, tak tvrdé bonbony se rozpouští pomalu a bakterie, tak mají i několik minut čas na své množení. Aby toho nebylo málo, tak mnoho z těchto bonbonů je ochuceno kyselinou citrónovou. Pokud si tedy nemůže čas od času odpustit tuto malou sladkost, sáhněte raději po tvrdých bonbonech, ale rozhodně je nekousejte.

Jahody

Tyto letní plody obsahují kyselinu jablečnou, která funguje jako přírodní bělidlo. Pro bělejší úsměv můžete jahodu třít po zubech nebo ji rozmačkanou smíchat s trochou prášku do pečiva a nanést na zuby. Je to skvělý přírodní způsob, ale většinou nenahradí kvalitní bělící pasty. Nezapomeňte si po této pochoutce vyčistit zuby mezizubním kartáčkem. Malá semínka jahod se ráda zavrtávají, kam by neměla.

Listová zelenina

Listová zelenina je známa svým vysokým obsahem vlákniny, která podporuje dobré trávení, zdravou hladinu cholesterolu v krvi a také dělá zázraky s vašimi zuby. A to zejména proto, že vyžaduje hodně a hodně žvýkání. Miska špenátového salátu nebo fazolí by se dala přirovnat k mycí lince zubů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *